U jelima bez mesa važno je znati kombinirati namirnice kako bi zadovoljili potrebe za proteinima. U ovom varivu tu su mahunake + žitarice + sjemenke.
Varivo od mahuna s ječmom i amaranthom
Sastojci za 4 osobe:
- 1 manji luk
- 50g crvene leće
- 3 mrkve
- 2 korijena peršina
- 150g korijena celera
- 3 žlice ječmene kaše
- 3 žlice amarantha
- 350g mahuna
- 150g mladog graška
- 2 žlice maslinova ulja
- Sol, papar
- žličica kurkume
- ½ žličice dimljena crvena paprika
- 2 žličice sjemenki sezama
- Limunov sok ili jabučni ocat po ukusu
Priprema:
Ječam namočite prije kuhanja, ocijedite i dobro isperite. Na maslinovu ulju kratko popržite luk i korjenasto povrće narezano na manje komade. Dodajte amaranth, ječam i crvenu leću, začinite, podlijte s vodom i pirjajte 10-tak minuta pa dodajte mahune, kuhajte na srednjoj vatri uz lagano ključanje. Nakon 15-tak min dodajte grašak i kuhajte varivo još 5 min. Gotovo varivo posipajte sjemenkama sezama i dodajte malo limunova soka ili jabučnog octa po ukusu.