Klasik u vegan verziji :)
Bolognese od leće
Sastojci za 4 obroka:
- 125g suhe leće
- 1 mrkva
- Komad korjena celera
- Korijen peršina
- 1 manji luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 konzerve pelata ili 250g svježe rajčice
- 1/2 žličica sitno nasjeckane suhe rajčice
- 2 žličice suncokretovih sjemenki (sitno mljevenih)
- 1,5 žlice maslinova ulja
- Sol, papar, origano, bosiljak, lovorov list
- Tikvica
Priprema:
Leću namočite nekoliko sati prije kuhanja, dobro ju ocijedite, isperite i skuhajte u blago posoljenoj vodi.
Povrće narežite na sitne kockice pa ga popržite na maslinovu ulju dok češnjak ne zamiriši, podlijte
usitnjenim pelatima, dodajte začine i kuhajte 15-tak min na umjerenoj vatri. Umaku dodajte kuhanu leću
te kuhajte još 15-tak min. Gotovi bolognese posipajte sitno mljevenim suncokretovim sjemenkama i
servirajte uz tikvicu narezanu na rezance.